Το μήνυμα της Τερέζα Μέι στους βουλευτές για το «κρίσιμο στάδιο» στο Brexit

Τι θα πει στη δήλωσή της στο βρετανικό Κοινοβούλιο


ΚΟΣΜΟΣ
10:05
12/02/2019
Το μήνυμα της Τερέζα Μέι στους βουλευτές για το «κρίσιμο στάδιο» στο Brexit
loading

Μήνυμα προς τους βουλευτές, πως οι συνομιλίες για το Brexit είναι σε «κρίσιμο στάδιο» αναμένεται να απευθύνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε δήλωσή της στη βρετανική Βουλή.

Η πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, θα πει πως «πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» για να πετύχουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να περάσει η συμφωνία για το Brexit από το Κοινοβούλιο.

Η Μέι δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει αλλαγές κυρίως στο λεγόμενο backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέψει την επαναφορά σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Η ΕΕ έχει πει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Μέι εξακολουθεί να αναζητά στήριξη για τη συμφωνία της και στη Βουλή αναμένεται να εκφράσει την πεποίθηση πως είναι δυνατό να πετύχει συμφωνία που οι βουλευτές θα μπορούν να στηρίξουν.

«Εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες αλλαγές στο backstop, προστατεύοντας και ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύοντας τον ρόλο του Κοινοβουλίου στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία που η Βουλή θα μπορεί να στηρίξει» αναμένεται να τονίσει.

Η Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο Κοινοβούλιο μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν ενόψει της συζήτησης την Πέμπτη για τα επόμενα βήματα στο Brexit.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στο backstop.

Σε δηλώσεις του μετά το δείπνο με τον αρμόδιο για το Brexit υπουργό Στίβ Μπάρκλεϊ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Ωστόσο πρόσθεσε πως «είναι σαφές από την πλευρά μας πως δεν θα ξανανοίξουμε τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις».

Εντωμεταξύ, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, Μέι και Κόρμπιν αντάλλαξαν επιστολές αναφορικά με το Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να απορρίπτει την πρόταση του ηγέτη των Εργατικών για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει