Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Φαραώ Τουταγχαμών

Οι εντυπωσιακές εικόνες μέσα από τον τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων


ΚΟΣΜΟΣ
13:18
01/02/2019
Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Φαραώ Τουταγχαμών
loading

Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών αποκαλύφθηκαν μέσα από μία σειρά φωτογραφιών, μετά από εννέα χρόνια αποκατάστασης του τάφου του.

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία επίπονης δουλειάς, οι συντηρητές στην Αίγυπτο επισκεύασαν τον τάφο του Φαραώ, που έχει μείνει γνωστός και ως «King Tut».

Η μούμια του Τουταγχαμών που πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ήταν τυλιγμένη σε λινό ύφασμα και είχε τοποθετηθεί σε μία ειδική γυάλινη θήκη με ελεγχόμενη θερμοκρασία στον υπόγειο τάφο του, στην Κοιλάδα των Βασιλέων στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από την αρχαία πόλη του Λούξορ.

Το Ινστιτούτο Συντήρησης Getty, μαζί με το αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, εργάστηκαν επί εννέα χρόνια, προκειμένου να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες από τη φυσική φθορά που έχουν υποστεί από τις εκατοντάδες δεκαετίες τουριστικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Οι ερευνητές καθάρισαν με πολλή προσοχή τη μεγάλη τοιχογραφία του τάφου, ωστόσο αποφάσισαν να αφήσουν μία σειρά από μυστηριώδη «σκοτεινά σημάδια» που εντοπίστηκαν το 1922, όταν ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο.

Θεωρήθηκε ότι αυτά τα σκούρα σημάδια μπορεί να μεγάλωναν. Ωστόσο οι ερευνητές ανέλυσαν φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 και βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία μεγέθυνση των κηλίδων.

Για να επιβεβαιώσουν αυτήν την διαπίστωση χημικές αναλύσεις και αναλύσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι οι κηλίδες είχαν μικροβιολογική προέλευση, αλλά ήταν νεκρές και συνεπώς δεν αποτελούσαν απειλή. Επειδή δεν είχαν διεισδύσει στο στρώμα της μπογιάς, δεν αφαιρέθηκαν, προκειμένου να μην φθαρούν οι τοιχογραφίες.

Όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος το 1922 από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, υπό την καθοδήγηση του Λόρδου Κάρναρβον, στα μέσα ενημέρωσης της εποχής επικράτησε υστερία. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ξεκαθαρίσουν ο Κάρτερ και η ομάδα του τους θησαυρούς από τον τάφο, καθώς υπήρχαν μέσα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ για τη διατήρησή του τέθηκε επί τάπητος υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να καταστραφεί από τις αθρόες επισκέψεις τουριστών.  Στον τάφο ακόμη φιλοξενούνται πολλά αυθεντικά αντικείμενα, η μούμια του Τουταγχαμών σε μία προθήκη χωρίς οξυγόνο, η σαρκοφάγος και οι τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή και τον θάνατο του Φαραώ.

«Η συντήρηση και διατήρηση του τάφου είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και για την αυτήν την κληρονομιά και για αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό να ζήσουν για πάντα», τόνισε ο Zahi Hawass, Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα.

Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει