Οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ παραμένουν στη δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της υφηλίου.

Ο γκουρού του τεχνολογικού κόσμου έχει περιουσία 89,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο μεγαλοεπενδυτής 78,7 δισ. δολάρια. Είναι λοιπόν δυο άνθρωποι που αν μη τι άλλο ξέρουν καλά από πλούτο.

Μόνο που ο τρόπος που μετράνε την επιτυχία τους δεν έχει καν να κάνει με τα λεφτά. Κάθε άλλο δηλαδή.

Ο Γκέιτς εξομολογήθηκε πρόσφατα πως ήταν ο Μπάφετ αυτός που τον βοήθησε να δει τα πράγματα με αλλιώτικο τρόπο, εκτιμώντας την πραγματική επιτυχία με το μέγεθος των ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων και όχι με τα υλικά αγαθά.

«Ο τρόπος που μετράει την επιτυχία είναι ο εξής: ‘‘Οι άνθρωποι για τους οποίους νοιάζεσαι σε αγαπάνε πίσω;’’», έγραψε ο Γκέιτς στο blog του, «νομίζω πως αυτή είναι η καλύτερη μέτρηση που μπορείς να βρεις εκεί έξω».

Κι αυτά τα λέει ο Γκέιτς, ο άνθρωπος που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ για να ιδρύσει τη Microsoft με τον Πολ Άλεν και ισχυριζόταν τότε, στα νιάτα του, ότι επιτυχία σημαίνει για τον ίδιο ένα πράγμα: «Πραγματώνει το πρόγραμμα της Microsoft το όνειρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών;».

«Συνεχίζω φυσικά να εκτιμώ την ποιότητα της δουλειάς μου», λέει πλέον ο 63χρονος Γκέιτς, «αλλά ρωτάω πια τον εαυτό μου και μια ολόκληρη σειρά από άλλες ερωτήσεις για τη ζωή. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην οικογένειά μου; Έμαθα αρκετά νέα πράγματα; Έκανα νέες φιλίες και εμβάθυνα τις παλιές; Αυτά θα ήταν αστεία πράγματα σε μένα όταν ήμουν 25 χρονών, όσο μεγαλώνω όμως αποκτούν ολοένα και περισσότερο νόημα»…