«Η απογοήτευση της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στην Ε.Ε. ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη», δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το όραμά του για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, το οποίο συνοψίζεται στο πρόταγμα «λιγότερο ίσον περισσότερο», το οποίο έρχεται σε σαφή σύγκρουση με τους σκοπούς της Γερμανίας για την Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο Χέιγκ διατύπωσε μία σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα στους κόλπους της Ε.Ε. εάν συνεχισθούν οι προσπάθειες να αποκτήσουν πανευρωπαϊκή ισχύ θεσμοί όπως η εποπτεία του τραπεζικού τομέα και ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Ο Χέιγκ διέλυσε κάθε ελπίδα για μία χειρονομία συμβιβασμού προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, τονίζοντας πως οι Βρετανοί έχουν την αίσθηση πως η Ένωση «είναι μία μεγάλη μηχανή που ρουφάει την διαδικασία λήψη αποφάσεων».

«Ο κόσμος εκτιμά πως η Ε.Ε. είναι συχνά κάτι που τους έχει επιβληθεί και όχι κάτι στο οποίο έχει θέση η άποψή τους», τόνισε ο Χέιγκ, προσθέτοντας πως το συναίσθημα τούτο «ναι μεν γίνεται αισθητό με οξύ τρόπο στη Βρετανία, αλλά και όχι μόνον στη Βρετανία».

«Η κυβέρνηση συμμαχίας έχει δεσμευθεί στους Βρετανούς να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, όμως θέλω να είμαι ειλικρινής: η απογοήτευση της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλη», πρόσθεσε.

Καθώς η απόσταση ανάμεσα στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και των άλλων 10 κρατών εκτός αυτής διευρύνεται συνεχώς, ο γερμανός ομόλογος του Χέιγκ, Γκίντο Βέστερβελε, τον κάλεσε να συνεργαστεί με το σύνολο των χωρών-μελών της Ένωσης για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση του ευρώ.

«Άπαντες είναι καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν τις ιδέες τους. Εάν όμως κάποιος δεν θέλει να ακολουθήσει, ή δεν μπορεί να ακολουθήσει, δεν πρόκειται να εμποδίσει τους υπόλοιπους από το να πάνε μπροστά», τόνισε ο γερμανός υπουργός. «Έχουμε ανάγκη να πάμε πιο μπροστά όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος, συγκρίνοντας τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις με «διαμάντια που πλάθονται υπό υψηλή πίεση».