Την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, Κέισου Τανάκα, εξετάζει η κυβέρνηση της χώρας, μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε επαφές με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Γιακούζα.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, αναμένει τις εκτιμήσεις των γιατρών προτού αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Ο Κέισου Τανάκα, 74 ετών, διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Τόκιο την Παρασκευή με πόνους στο στήθος, αρρυθμίες και αυξημένη πίεση, έπειτα από αρκετές ημέρες που του ασκούνταν πιέσεις από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί.

Ο Τανάκα, που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα έπειτα από τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Νόντα σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του, απάντησε στο άρθρο ενός περιοδικού το οποίο τον κατηγορούσε ότι στο παρελθόν είχε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι σύστησε σε έναν μαφιόζο τη μέλλουσα σύζυγό του και παρέστησε σε ένα πάρτι που έκανε ο αρχηγός της Γιακούζα πριν 30 χρόνια, εξηγώντας ότι εκείνη την εποχή δεν γνώριζε για τις σχέσεις του γαμπρού με τη μαφία, ούτε τη φύση της εκδήλωσης.

«Αφού είναι στο νοσοκομείο, πιστεύω ότι (ο Νόντα) θα δράσει μόλις λάβει ενημέρωση από τους γιατρούς», μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον αναπληρωτή γενικό γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Γιουν Αζούμι.