Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ ακύρωσε την καταδίκη του Σαλίμ Άχμεντ Χαμντάν, πρώην οδηγού του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Χαμντάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος αφού κρατήθηκε επί επτά χρόνια στη φυλακή του Γκουαντάναμο, όμως η απόφαση του εφετείου ενδέχεται να αφορά και άλλους υπόπτους, καθώς πολλοί από τους κρατούμενους στην αμερικανική φυλακή στην Κούβα κατηγορούνται για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Το εφετείο της Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η κατηγορία δεν μπορεί να βασίζεται αναδρομικά σε έναν αμερικανικό νόμο που κατατάσσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας στα εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η κατηγορία θα έπρεπε να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο που ορίζει συγκεκριμένες μορφές τρομοκρατίας ως εγκλήματα πολέμου.

Ο Χαμντάν ήταν ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που καταδικάστηκε για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας» από ειδικό στρατοδικείο το 2008. Τότε είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την καταδίκη του σε 30 χρόνια.

Αφού εξέτισε το υπόλοιπο της ποινής του στην Υεμένη, ο Χαμντάν επέστρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο σπίτι του.
Μεταξύ του 1996 και του Νοεμβρίου 2001 ο Χαμντάν οδηγούσε ή συνόδευε τον μπιν Λάντεν σε διάφορα στρατόπεδα εκπαίδευσης της αλ Κάιντα, σε συνεντεύξεις Τύπου ή άλλες συναντήσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Χαμντάν συνελήφθη στο τέλος του 2001 στο Αφγανιστάν και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τον Μάιο του 2002. Εκεί υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κρατήθηκε στην απομόνωση, όπως κατήγγειλε ο ίδιος.

Το 2003 απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για «συνομωσία» και «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας», αλλά τελικά κρίθηκε ένοχος μόνο για την δεύτερη κατηγορία, καθώς οι ένορκοι έκριναν ότι δεν εμπλεκόταν άμεσα στις δραστηριότητες του μπιν Λάντεν.