Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Πολ Ράιαν έδωσαν σκληρή μάχη γύρω από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία σ’ ένα ζωηρό ντιμπέιτ, με τον Μπάιντεν να υπερασπίζεται επιθετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και να απορρίπτει τις επικρίσεις του Ράιαν.

Επιδιώκοντας να δώσει νέα ορμή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών μετά την κακή επίδοση του προέδρου Ομπάμα στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, σημειώνει το ΑΜΠΕ, ο Μπάιντεν βγήκε πολλές φορές στην επίθεση.

«Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, αυτά είναι ανοησίες», είπε ο Μπάιντεν όταν ο Ράιαν κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι προβάλλει στον κόσμο μια εικόνα αδυναμίας των ΗΠΑ.

Όμως ο βουλευτής του Ουισκόνσιν Ράιαν, σχεδόν 30 χρόνια νεώτερος από τον πολύ έμπειρο αντίπαλό του, άντεξε καλά σε μια σειρά έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικανός αστειεύτηκε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι γνωστός για τις γκάφες του, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι «μερικές φορές οι λέξεις δεν βγαίνουν με τον σωστό τρόπο».

Ο Μπάιντεν βγήκε από νωρίς στην επίθεση, προσφέροντας το συναίσθημα και το πάθος τα οποία επικρίθηκε πως δεν είχε ο Ομπάμα στην τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας με τον ρεπουμπλικανό διεκδικητή της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Ράιαν υπερασπίστηκε τις θέσεις του και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία διέκοπταν συχνά ο ένας τον άλλο και μιλούσαν ταυτόχρονα.

Ο Μπάιντεν χαμογέλασε και γέλασε σαρκαστικά σε μερικά σημεία κατά το 90λεπτο ντιμπέιτ σε μια προφανή προσπάθεια να απορρίψει σχόλια του Ράιαν και αυτό μπορεί να μην γίνει καλά δεκτό από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ο Ράιαν είπε πως οι Αμερικανοί βλέπουν να «ξηλώνεται» η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον “μη προεδρικό” επειδή έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για τη Λιβύη αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε η αμερικανική διπλωματική αποστολή και το φόνο του πρεσβευτή.

Οι Δημοκρατικοί υπολόγιζαν σε μια καλή επίδοση του Μπάιντεν για να δοθεί νέα ορμή στην εκστρατεία τους για το Λευκό Οίκο αφού η κακή επίδοση του Ομπάμα έδωσε στον Ρόμνεϊ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Κε Αντιπρόεδρε, ξέρω πως δέχεστε μεγάλη πίεση να ανακτήσετε το χαμένο έδαφος, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν δεν συνεχίσουμε να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Ράιαν σ’ ένα σημείο.

«Τότε μην χρησιμοποιείτε και τα τέσσερα λεπτά», απάντησε ο Μπάιντεν. Αργότερα πρόσθεσε: «Δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζει αυτό ο τύπος».

Ο Ράιαν δήλωσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα προκάλεσε σύγχυση με τις πληροφορίες που έδωσε για το φόνο του πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Στίβενς τον περασμένο μήνα στη Λιβύη.

«Ο πρόεδρος χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να παραδεχθεί πως ήταν μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο βουλευτής του Ουισκόνσιν.

Ο Μπάιντεν είπε πως η κυβέρνηση θα βρει τους δράστες της επίθεσης και θα διορθώσει τα λάθη στην ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη.

Οι δύο αντίπαλοι κάθισαν απέναντι ο ένας από τον άλλο σ’ ένα τραπέζι, αλλά η εγγύτητα δεν περιόρισε τις συγκρούσεις τους.

Ο Ράιαν καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα όσον αφορά την απασχόληση και την οικονομία και υποσχέθηκε πως ο Ρόμνεϊ δεν θα αυξήσει τους φόρους. Επανέλαβε ότι ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί κατά 20% για όλα τα εισοδήματα, αλλά πρόσθεσε πως για να αντισταθμισθεί η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων, θα βάλει τέλος στα «φορολογικά παραθυράκια και τις μειώσεις για τους πιο εύπορους φορολογούμενους, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση».

Το μέτρο αυτό είναι «μαθηματικά αδύνατο», απάντησε ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει αύξηση των φόρων για τους πλούσιους.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους των ανθρώπων που κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. Δεν το έχουν ανάγκη. Η μεσαία τάξη το έχει ανάγκη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Ράιαν είπε επίσης πως δεν είναι υπέρ των αμβλώσεων παρά μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, όταν έχει υπάρξει βιασμός, αιμομιξία ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

«Πιστεύω ότι η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη, γι’ αυτό είμαι εναντίον της άμβλωσης», δήλωσε ο Ράιαν, πιστός καθολικός, υιοθετώντας έτσι την επίσημη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Μιτ Ρόμνεϊ.

«Καταλαβαίνω ότι είναι ένα δύσκολο θέμα και σέβομαι τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί μου στο σημείο αυτό. Όμως η πολιτική μιας κυβέρνησης Ρόμνεϊ θα είναι να απαγορεύσει την άμβλωση εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης θρησκευόμενος καθολικός, ειρωνεύθηκε την αλλαγή θέσης του Ράιαν, για τον οποίο είπε πως είχε ως τώρα μια πολύ πιο αυστηρή θέση.

«Υποθέτω ότι τώρα αποδέχεται τη θέση του κυβερνήτη Ρόμνεϊ. Στο παρελθόν έκανε διάκριση ανάμεσα σ’ ένα βιασμό και σ’ ένα καταναγκαστικό βιασμό και υποστήριζε πως σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας θα ήταν έγκλημα να καταφύγει κανείς στην άμβλωση. Διαφωνώ θεμελιωδώς μαζί σας φίλε μου», δήλωσε ο Μπάιντεν.