Στην αναμονή έχουν βάλει οι αρχές της Ινδίας την ανάσυρση της σορού του Αμερικανού ιεραπόστολου, που θανατώθηκε από απομονωμένη φυλή στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο BBC πως αυτό γίνεται για να μην ενοχληθεί η προστατευόμενη φυλή των Σεντιλέζων, που ζει εντελώς αποκομμένη από τον «πολιτισμό» και τον έξω κόσμο.

Ο John Allen Chau, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έπεσε νεκρός από βέλη, όταν πάτησε στο νησί Βόρειο Σεντινέλ στις 17 Νοεμβρίου. Σκοπός του ήταν να διαδώσει στη φυλή των Σεντιλέζων τον χριστιανισμό.

Η σορός του βρίσκεται ακόμα στο νησί και οι απόπειρες να ανασυρθεί δεν έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκάλεσαν συνάντηση εκπροσώπων από την αστυνομία, ανθρωπολόγων και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την προστασία των φυλών και σε αυτή αποφασίστηκε να ανασταλεί η προσπάθεια ανάσυρσης της σορού.

Μία βάρκα εστάλη σήμερα στην περιοχή αλλά μόνο για να «ελέγξει την κατάσταση».

Η απόφαση να ανασταλεί η έρευνα ελήφθη επειδή το εγχείρημα ήταν πολύ επικίνδυνο και υπήρξαν και «ενστάσεις» από πολλούς.

Η οργάνωση Survival International ανακοίνωσε πως η έρευνα πρέπει να ματαιωθεί γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους Σεντιλέζους όσο και για τους αξιωματούχους που θα εμπλέκονταν σε αυτή. «Τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν καταλήξει με τους Σεντιλέζους να υπερασπίζονται με βία το νησί τους» εξήγησε ο διευθυντής της οργάνωσης.

Ινδοί ανθρωπολόγοι και ερευνητές έχουν επίσης προειδοποιήσει πως η άφιξη ερευνητικών ομάδων στο νησί μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης.

Το 2006, οι Σεντιλέζοι είχαν σκοτώσει δύο Ινδούς ψαράδες που είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στο νησί τους. Έπειτα από πολλές προσπάθειες, οι ινδικές αρχές κατάφεραν να ανασύρουν τη μία από τις σορούς. Ο δεύτερος ψαράς παραμένει θαμμένος στο νησί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.