Ο ριζοσπάστης ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χάμζα και τέσσερις από τους συνεργάτες του, αναχώρησαν από τη Μεγάλη Βρετανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Παρασκευή, μετά την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, που άνοιξε το δρόμο για την έκδοσή τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έληξε μια χρόνια δικαστική διένεξη, κρίνοντας ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν αμέσως στις ΗΠΑ ώστε να περάσουν από δίκη για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους έκριναν, ότι η έκδοση πρέπει να προχωρήσει διότι υπάρχει «ισχυρό δημόσιο συμφέρον».

Ο Χάμζα και οι τέσσερις άλλοι ύποπτοι για τρομοκρατία, αναχώρησαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες με αεροσκάφος της Royal Air Force από τη βάση Μίλντενχολ στο βόρειο-ανατολικό Λονδίνο, επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών,. Τερέζα Μέι, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Ένας δημοσιογράφος του BBC αποκάλυψε πρόσφατα ότι ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ρωτήσει γιατί χρειαζόταν τόσος καιρός, για να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα για την έκδοση του ιμάμη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δικηγόροι του 54χρονου Αμπού Χάμζα, απέτυχαν στην τελευταία προσπάθεια τους να σταματήσουν την έκδοσή του, για λόγους υγείας. Οι δικαστές απέρριψαν επίσης το νομικό αίτημα των, Μπαμπάρ Αμάντ, Σιέντ Αχσάντ, Χαλέντ αλ- Φαουάζ και Αντέλ Αμπντούλ Μπαρί.

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο, ισλαμιστής κληρικός, μετέβη για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1979.

Ο ιμάμης με το χαρακτηριστικό «πειρατικό» άγκιστρο στο δεξί χέρι και το χαμένο μάτι από τραυματισμό στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ήταν διαβόητος για τις πύρινες ομιλίες του ως ιμάμης, σε τζαμί στο βόρειο Λονδίνο

Ο Χάμζα αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή στην απαγωγή 16 δυτικών τουριστών από την Υεμένη το 1998, τέσσερις εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους.

Ο ριζοσπάστης κληρικός υποστήριξε τη τζιχάντ στο Αφγανιστάν το 2001, και συνωμότησε για να δημιουργηθεί ισλαμικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Ιουνίου 2000 και του Δεκεμβρίου 2001.

Στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε την ικανοποίηση του για την απόφαση έκδοσης του Χάμζα.