Την πιθανότητα επιβολής ευρύτερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν εξετάζει η Ε.Ε., προχωρώντας πέρα από τους τομείς, της ενέργειας, των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων που θα επηρεάσουν τη ζωή του ιρανικού λαού, ωστόσο, η διπλωματία απέτυχε να εμποδίσει το Ιράν να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Οι ευρείες κυρώσεις στο εμπόριο παραμένουν ταμπού», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Υπάρχει μια συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στις εμπορικές συναλλαγές», σημείωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες. «Πολλές χώρες δεν επιθυμούν ιδιαίτερα την επιβολή ενός ευρύτερου εμπάργκο, όμως η συζήτηση συνεχίζεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπέρμαχοι των κυρώσεων ισχυρίζονται ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Ιράν μετά την καταπόντιση της ισοτιμίας του ριάλ έναντι του δολαρίου αποδεικνύουν ότι επιπλέον μέτρα ενδέχεται να στρέψουν τον λαό εναντίον της κυβέρνησης.