Η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ και άνοιξαν τον δρόμο για την αυριανή ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για το Brexit, σύμφωνα με δήλωση διπλωματικής πηγής στο Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στην διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας. Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μόλις τώρα (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) και (ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ) επέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ», είπε η ίδια πηγή.

«Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της ότι θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με την Ισπανία, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην Μαδρίτη, προκειμένου να είναι θετική για την συμφωνία της Ε.Ε. για το Brexit.

«Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετείχε άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε στην υιοθέτηση της παρόμοιας προσέγγισης για την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λονδίνου.

Λίγο αργότερα, η Μεγάλη Βρετανία έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ε.Ε. ότι δεν θα επιμείνει στη μετάφραση της συμφωνίας αποχώρησης για το Brexit ως μιας δέσμευσης της Ένωσης να εφαρμόσει μία μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο Γιβραλτάρ, καθησυχάζοντας την Ισπανία για το ζήτημα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση «θα διαπραγματευτεί της μελλοντικές συμφωνίες για την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης εκ μέρους όλων των περιοχών για τις εξωτερικές σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνη η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει μία κατάλληλη και επωφελή μελλοντική σχέση με την ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες σχέσεις με την Ε.Ε.», σύμφωνα με μία επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τιμ Μπάροου.

Η επιστολή αυτή, δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, από τη βρετανική κυβέρνηση.