Σε δέκα συλλήψεις έχει προχωρήσει η γαλλική αστυνομία σε μια συνοικία των προαστίων της Γκρενόμπλ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, μετά το λιντσάρισμα την Παρασκευή δύο νεαρών χωρίς προφανή λόγο από μια συμμορία. Το αποτρόπαιο έγκλημα προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε όλη τη Γαλλία και κινητοποίησε τον πρόεδρό της.

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι νεαροί ηλικίας 18 ως 21 ετών, διευκρίνισε αστυνομική πηγή. Κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία, για την οποία είχαν κινητοποιηθεί περίπου 50 αστυνομικοί και μέλη της Ομάδας Επέμβασης της Εθνικής Αστυνομίας, διεξήχθησαν επίσης έρευνες σε πολλά διαμερίσματα.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε αιφνιδίως τη συνοικία της Βιλνέβ, όπου δεσμεύτηκε να βρεθούν οι δράστες των αποτρόπαιων εγκλημάτων. Ο Ολάντ συναντήθηκε με τη μητέρα του ενός εκ των δύο θυμάτων, την παιδίατρο Ορελί Νουμπισί, η οποία καταδίκασε την ασύδοτη βία των νεαρών που «ζουν χωρίς φραγμούς μες την αεργία και την οκνηρία».

«Έχει έρθει ώρα να αντιδράσουμε», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Σχεδόν άνευ λόγου -ορισμένοι μιλούν για ένα απλό βλέμμα- ο Κέβιν, φοιτητής, και ο Σοφιάν, ηλικίας και οι δύο 21 ετών, σκοτώθηκαν σε ένα πάρκο από περίπου 15 νεαρούς που ήταν οπλισμένοι με ξύλα, σφυριά και μαχαίρια.

Μια «λευκή πορεία» στη μνήμη των δύο νέων προβλέπεται να γίνει αργότερα σήμερα στα προάστια της Γκρενόμπλ, όπου έχει μεταβεί από χθες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μανουέλ Βαλς.

«Ο Κεβίν και ο Σοφιάν σφαγιάστηκαν» δήλωσε σήμερα ο Βαλς. «Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο, δεν θα μείνει» πρόσθεσε, καταδικάζοντας το βίαιο αυτό επεισόδιο λέγοντας ότι προκαλεί τρόμο.
«Η συνοικία στην οποία έγινε το έγκλημα, η Βιλνέβ, θα αποτελέσει προτεραιότητα για να καταστεί μια ασφαλής ζώνη, με τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων της τάξης και την κινητοποίηση του συνόλου των παραγόντων» πρόσθεσε ο υπουργός, δεσμευόμενος για επιπρόσθετα μέσα.

Το έγκλημα αυτό ξύπνησε μνήμες από τις τρεις συνεχόμενες νύχτες ταραχών που σημειώθηκαν το 2010 και πάλι στα προάστια της Γκρενόμπλ μετά το θάνατο ενός νεαρού που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία μετά την ένοπλη ληστεία που έκανε σε ένα καζίνο.