Τον λόγο που εκφώνησε στο δικαστήριο ο Νορβηγός εξτρεμιστής, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, που εξαπέλυσε πέρυσι τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Οτόγια, θα εκφωνήσει τον επόμενο μήνα σε γερμανικά θέατρα μία Γερμανίδα ηθοποιός τουρκικής καταγωγής.

Ο Μπρέιβικ προκάλεσε τον θάνατο 77 ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η διάδοση της ακροδεξιάς ιδεολογίας στην Ευρώπη.

Ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου διασκεύασε την ηχογράφηση της ομιλίας του Μπράιβικ σε σενάριο για να το ανεβάσει σε γερμανικό θέατρο. «Το ιδεολογικό του ‘μανιφέστο’ είναι μια απεικόνιση της πολιτισμικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εκφράζεται με μια αυξανόμενη λαϊκιστική ξενοφοβία», δήλωσε η Κίρστεν Σίμονσεν καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ροσκίλντε της Δανίας.

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βαϊμάρη και το Βερολίνο έχουν στόχο να προωθήσουν την άποψη ότι, αν και οι πράξεις του Μπράιβικ είναι αυτές ενός παρανοϊκού, η ιδεολογία που τον οδήγησε σε αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές της Ελβετίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Πάντως η ομιλία του Μπράιβικ δεν θα δραματοποιηθεί, αλλά απλώς θα διαβαστεί.