Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η αμερικανική αποστολή στο ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο Αχμαντινετζάντ «επωφελήθηκε για μια ακόμη φορά από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Έθνη, για να εκστομίσει παρανοϊκές θεωρίες και αηδιαστικές ύβρεις εναντίον του Ισραήλ… για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην παραστούν».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος της αποστολής Έριν Πέλτον χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ έχει στη διάθεσή του το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την ημέρα της εβραϊκής αργίας του Γιομ Κιπούρ».

Σε δηλώσεις του που έγιναν από τη στιγμή που έφτασε στη Νέα Υόρκη πριν από δύο ημέρες, ο Αχμαντινετζάντ έχει τονίσει ότι το Ιράν «δεν δίνει καμία προσοχή» στις απειλές του εβραϊκού κράτους για πλήγματα κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, χαρακτηρίζοντας τους Ισραηλινούς «αμόρφωτους Σιωνιστές». Επέκρινε επίσης τις δυτικές κυρώσεις κατά του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι καυστικές αντι-Ισραηλινές κριτικές του Ιρανού προέδρου στον ΟΗΕ προκαλούν την αποχώρηση από την αίθουσα δυτικών ηγετών. Η σημερινή θα είναι η τελευταία ομιλία του Αχμαντινετζάντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, καθώς σύντομα θα παραχωρήσει την προεδρία, μετά από δύο θητείες.