Νέο κόμμα στην Αυστρία θα ιδρύσει ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος Αυστριακό-Καναδός επιχειρηματίας, Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος σκοπεύει να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης -το Κόμμα των Ελευθέρων και το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας. Ο Στρόναχ κατέθεσε μάλιστα το καταστατικό στο αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο επιχειρηματίας θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος, το οποίο θα φέρει το όνομα «Ομάδα Φρανκ Στρόναχ για την Αυστρία», σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει προς τα αυστριακά και ξένα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, σε χώρους των πρώην θερινών ανακτόρων του Σένμπρουν.

Σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Στρόναχ ανακοίνωσε πως του νέου κόμματος, του οποίου ο προσανατολισμός αναμένεται να είναι άκρα νεοφιλελεύθερος, θα ηγείται ο ίδιος και θα είναι ο κεντρικός υποψήφιός του, διεκδικώντας το αξίωμα του καγκελάριου της Αυστρίας, στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2013.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, ανακοίνωσε ότι ως αρχηγός του θα υποστηρίζεται από ένα «συμβούλιο σοφών», το οποίο θα επεξεργαστεί τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα του κόμματος, ένα σχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί στην μεθαυριανή συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος είναι, όπως είπε, ανοικτός για συνεργασία μετά τις επόμενες εκλογές με όλα τα κόμματα που συμμερίζονται τις αξίες του, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς το σημερινό αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συγκυβερνώντος –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, τον χαρακτήρισε «πολύ ευπρεπές, ευγενές πρόσωπο, που όμως δεν έχει πολλή πείρα στην οικονομία».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γνωστός για τον ευρωσκεπτισμό του Στρόναχ είχε ζητήσει την εγκατάλειψη του ευρώ από την Αυστρία και την επιστροφή της στο πρώην εθνικό της νόμισμα, το σελίνι, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε ένα δημοψήφισμα για το ρόλο της Αυστρίας στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας προφανώς την επιχειρηματολογία των δύο αυστριακών ακροδεξιών κομμάτων.

Σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, το υπό ίδρυση ακόμη κόμμα του Στρόναχ, φερόταν να συγκεντρώνει ποσοστό που άγγιζε μέχρι και το 10%, αφαιρώντας οπαδούς κυρίως από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, από τα οποία αναμένεται να αντλήσει την πολιτική «πελατεία» του.

Ο Στρόναχ, το αρχικό αυστριακό όνομα του οποίου ήταν Φραντς Στρόζακ και μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία 22 χρόνων, έγινε πάμπλουτος τις τελευταίες δεκαετίες με την εταιρεία κατασκευής τμημάτων αυτοκινήτων «Μάγκνα», την οποία έχει στο μεταξύ πωλήσει και η οποία σήμερα εδρεύει στο Γκρατς της Αυστρίας.