Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές της Λευκορωσίας, τις οποίες αναμένεται να κερδίσουν οι υποστηρικτές του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και τις οποίες μποϊκοτάρισαν τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πολλές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από αυτές τις εκλογές η συμμετοχή ήταν πολύ καλή και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Λίντια Ερμοσίνα, ανακοινώνοντας ποσοστό συμμετοχής 65,9%, δηλαδή δύο ώρες πριν να κλείσουν οι κάλπες.

Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανερχόταν μόνον σε 38,7% στις 20:00 ώρα Ελλάδος, διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό αυτό στηρίζεται στα στοιχεία που συνέλεξαν παρατηρητές του σε όλη τη χώρα. Ωστόσο για την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής, μόνον τα επίσημα στοιχεία μετρούν, «τα υπόλοιπα είναι προϊόν εικασιών», όπως είπε.

«Αυτές είναι εκλογές για τον λαό της Λευκορωσίας, όχι για τη Δύση», δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της χώρας από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισε στο Μινσκ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για παρατυπίες.

Και οι 110 κοινοβουλευτικές έδρες θα παραμείνουν στα χέρια των κομμάτων που είναι πιστά σε αυτόν, επειδή «η δειλή αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε να προσφέρει», σημείωσε ο Λουκασένκο, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη νίκη.

Οι αντίπαλοί του είχαν και αυτοί προηγουμένως χαρακτηρίσει τον επί 18 χρόνια πρόεδρο της χώρας «έναν δειλό που δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον λαό».

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται το αργότερο σήμερα.

Οι εκλογές αυτές έγιναν σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίμαχη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για μια τέταρτη θητεία, μια ψηφοφορία στο τέλος της οποίας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατέβει στους δρόμους του Μινσκ για να καταγγείλουν μαζική νοθεία.