Να εγκαινιάσουν σύντομα τα έργα διασύνδεσης των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων τους συμφώνησαν Βόρεια και Νότια Κορέα, κατά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου που έγιναν στο χωριό Πανμουντζόν, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που χωρίζει στα δυο τη χερσόνησο.

«Ο Νότος και ο Βορράς αποφάσισαν να διοργανώσουν τελετή εγκαινίων των έργων για τη διασύνδεση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων και των διαδρομών των ανατολικών και δυτικών παράλιων ζωνών στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

Από το τέλος του πολέμου στην Κορέα το 1953, η επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες ή τα πολιτικά ταξίδια ανάμεσα στους δύο γείτονες είχαν απαγορευτεί. Δεν είναι γνωστό πότε θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τα έργα.

Οι εκπρόσωποι των δύο μερών συμφώνησαν επίσης να γίνουν στρατιωτικές συνομιλίες «μόλις καταστεί δυνατό» για τη μείωση των εντάσεων στα σύνορα και να διοργανώσουν συνάντηση μέσω του Ερυθρού Σταυρού για συζήτηση σχετικών θεμάτων σε νέες συναντήσεις των οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο.

Οι δύο χώρες θα συζητήσουν επίσης ξεχωριστά το σχέδιό τους να θέσουν από κοινού υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 και για βορειοκορεατικό καλλιτεχνικό θέαμα στη Σεούλ.

Είναι η τρίτη φορά που ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ γκιόν συναντά τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Σον Γκουόν μετά την τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Κιμ Γιουνγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιταχύνοντας την επαναπροσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ μοιάζει να παίρνει αποστάσεις από την αμερικανική πολιτική απέναντι στον Βορρά. Η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει καθόλου να πείθεται από την ταχύτητα της χαλάρωσης των εντάσεων στη χερσόνησο.