Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα απονείμει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στο πρώην μέλος των Beatles Πολ Μακάρτνεϊ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου.

Στην τελετή που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, ο Πολ Μακάρτνεϊ θα καταστεί αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, τη σημαντικότερη δημόσια διάκριση της Γαλλίας, που έχει απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον ηθοποιό Κλιντ Ίστγουντ και την τραγουδίστρια Λίζα Μινέλι.

Από το γραφείο του Πολ Μακάρτνεϊ πάντως κανείς δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Η Λεγεώνα της Τιμής, που δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, και συμβολίζεται από ένα κόκκινο σιρίτι στο πέτο, έχει τρεις βαθμούς: Ιππότης, αξιωματικός και Διοικητής.

Η διάκριση προσφέρει κοινωνική αναγνώριση, αλλά όχι χρήματα, και οι «τιμώμενοι» πρέπει να αγοράσουν το μετάλλιό τους από ένα εξουσιοδοτημένο κοσμηματοπωλείο, σε τιμές που κυμαίνονται από 169 έως 700 ευρώ για τον υψηλότερο βαθμό.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, 70 ετών, είναι σήμερα ο τραγουδοποιός με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ποπ μουσικής. Έχει ήδη ανακηρυχθεί ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, για την οποία τραγούδησε πρόσφατα μαζί με δεκάδες χιλιάδες θεατές στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.