Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας δέχθηκε έντονες επικρίσεις σήμερα αφού ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένα σκίτσο, το οποίο η εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας συνέκρινε με τη ναζιστική προπαγάνδα.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανήρτησε το σκίτσο ενός άπληστου τραπεζίτη με στερεοτυπικά εβραϊκά χαρακτηριστικά και μανικετόκουμπα διακοσμημένα με το άστρο του Δαυίδ.

«Δεν είναι σύμπτωση ότι ένα σκίτσο για τους Εβραίους εμφανίζεται στη σελίδα του επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Στράχε στο Facebook και ότι αυτό (το σκίτσο) είναι παρόμοιο με εκείνα στην (ταμπλόιντ των Ναζί) Der Stürmer τις δεκαετίες του 1930 και του 1940», ανέφερε ο Όσκαρ Ντόιτς, επικεφαλής του Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Βιέννης.

Πρόσθεσε ότι ο Στράχε αποδεικνύεται πως είναι κοντά στους ακροδεξιούς εθνικιστές εξτρεμιστές εάν πράγματι αναρτά τα σκίτσα τους.

Ένας δικηγόρος της Βιέννης ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του πολιτικού για υποκίνηση θρησκευτικού και ρατσιστικού μίσους και παραβίαση του νόμου ο οποίος απαγορεύει τις νεοναζιστικές δραστηριότητες.

Το Κόμμα της Ελευθερίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι επικριτές του συνεχίζουν να έχουν την «εμμονή» να ερμηνεύουν ότι η μύτη του τραπεζίτη που απεικονίζεται στο σκίτσο μοιάζει εβραϊκή.

Το κόμμα του Στράχε απέσπασε το 17,5% των ψήφων στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, το 2008.