Ένας τούρκος δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση πολλών μελών της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Οσμάν Καραχάν ήταν συνήγορος πολλών από τους ύποπτους που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα και ενέχονταν στις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 2003. Είχε και ο ίδιος κατηγορηθεί από την τουρκική δικαιοσύνη για τους δεσμούς του με την οργάνωση αυτή αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο αδελφός του, Εκρέμ Καραχάν, είπε στο πρακτορείο ότι ο Οσμάν πέθανε ως «μάρτυρας» στο Χαλέπι. Συγγενείς του πήγαν στη Συρία για να παραλάβουν τη σορό του, όμως «οι φίλοι του είπαν ότι θα τον θάψουν εκεί επειδή είναι μάρτυρας», ανέφερε ο Εκρέμ. «Έτσι η σορός του αδελφού μου ενταφιάστηκε χθες (Τρίτη) στη Συρία», πρόσθεσε.

Ο Οσμάν Καραχάν υπερασπίστηκε πολλούς από τους δράστες των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2003 στην Κωνσταντινούπολη, από τις οποίες σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Το 2007 επτά άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια για συμμετοχή στην οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων, στόχος των οποίων ήταν δύο συναγωγές, το βρετανικό προξενείο και ένα υποκατάστημα της βρετανικής τράπεζας HSBC. Μεταξύ άλλων ο Καραχάν εκπροσωπούσε και τον Σύρο Λουάι Σάκα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα.