Πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των ταυτόχρονων διαδηλώσεων με επίκεντρο έναν φόνο που έγινε την Κυριακή, στην πόλη Chemnitz της Γερμανίας. Ακροδεξιοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα, ενώ ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός παραμένουν υπό κράτηση μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές κατά του ναζισμού διαδήλωναν σε κοντινή απόσταση, κατηγορώντας την ακροδεξιά πως εκμεταλλευόταν τον θάνατο για πολιτικούς σκοπούς.

Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές, που «εξοπλίζονταν» με πέτρες, πως οι ενέργειές τους βιντεοσκοπούνταν.

Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ερευνούν επιθέσεις σε βάρος ενός Αφγανού, ενός Σύρου κι ενός Βούλγαρου, κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν την Κυριακή.

Υπάρχουν αναφορές, όπως μεταδίδει το BBC, για διαδηλωτές που κυνηγούσαν αλλοδαπούς. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες ωστόσο και η αστυνομία έχει ζητήσει από τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να παραδώσουν αν έχουν βίντεο με τα περιστατικά.

Είναι ασαφές τι πυροδότησε τον καβγά, που κατέληξε στη θανάσιμη επιχείρηση με μαχαίρι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στο περιθώριο φεστιβάλ, το οποίο ματαιώθηκε.

Θύμα είναι ένας 35χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα και στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά του. Σοβαρά τραυματίστηκαν  ακόμα δύο Γερμανοί, που ήταν μαζί του, ηλικίας 33 και 38 ετών.

Κρατούμενοι είναι ένας 23χρονος Σύρος κι ένας 22χρονος Ιρακινός.

Η Αστυνομία διαψεύδει φήμες πως ο καβγάς συνδέεται με τη σεξουαλική παρενόχληση μιας γυναίκας.

Αρχικά, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή και διαδήλωσαν ειρηνικά.

Αργότερα όμως περίπου 800 άτομα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Καρλ Μαρξ. Ο αριθμός αλλά και η οργή των διαδηλωτών αιφνιδίασαν την Αστυνομία.

Δημοσιογράφος που βρέθηκε στο σημείο περιέγραψε στο Spiegel Online πως είδε διαδηλωτές με μπουκάλια να επιτίθενται σε πολίτες «που δεν έμοιαζαν Γερμανοί».

Το ακροδεξιό Pegida απηύθυνε κάλεσμα για νέα διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD Markus Frohnmaier έγραψε στο Twitter: «Αν το κράτος δεν προστατεύει πια τους πολίτες τότε οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και προστατεύουν μόνοι τους τους εαυτούς τους. Είναι τόσο απλό! Σήμερα είναι καθήκον του πολίτη να σταματήσει τη φονική ‘μετανάστευση των μαχαιριών’» έγραψε, αναφερόμενος στην εισροή μεταναστών στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. «Θα μπορούσε να έχει στόχο τον πατέρα σου, τον  γιο σου ή τον αδελφό σου».

Στο σημείο του φόνου οι διαδηλωτές άφηναν στεφάνια και κεριά ενώ ακροδεξιοί συγκεντρώνονταν στο μνημείο του Μαρξ και αντιδιαδήλωση οργανωνόταν σε κοντινή απόσταση.

Η Αστυνομία ανέφερε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο πλήθος των ακροδεξιών ενώ υπήρχαν και αντιμεταναστευτικά πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε την πλημμύρα του ασύλου».