Το Ιράν διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα πληροφοριακά συστήματα των πυρηνικών εγκαταστάσεών του έχουν δεχτεί επίθεση από έναν ιό ο οποίος έκλεισε τους υπολογιστές σε δύο από αυτές και άρχισε να παίζει μουσική του συγκροτήματος AC/DC στη διαπασών.

«Ποιος πιστεύει στα σοβαρά μια τέτοια ιστορία; Είναι αβάσιμη και ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο», είπε στο πρακτορείο ISNA ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) Φερεϊντούν Αμπασί.

Ο ιστότοπος της εταιρίας προϊόντων λογισμικού ασφαλείας F-Secure ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ενημερώθηκε για την επίθεση από έναν επιστήμονα ο οποίος εργάζεται στον ΑΕΟΙ και της έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με λεπτομέρειες για τα συμβάντα. Σύμφωνα με τον επιστήμονα αυτό οι υπολογιστές έπαιζαν στη διαπασών, μέσα στη νύχτα, το τραγούδι Thunderstruck του αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος AC/DC.

Στο παρελθόν τα συστήματα του ΑΕΟΙ και άλλες εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένα υπουργεία, έχουν δεχτεί επίθεση από «σκουλήκια». Το Ιράν έχει παραδεχτεί κάποιες από τις επιθέσεις, υποβαθμίζοντας όμως τις ζημιές που προκάλεσαν οι ιοί.