Στην έξωση πολυάριθμων μεταναστών από ένα μετασκευασμένο βουστάσιο σε αγρόκτημα έξω από τη Βαλέτα, κλείνοντας το κτίριο, στο οποίο οι συνθήκες στέγασης είχαν χαρακτηριστεί απάνθρωπες, αλλά αφήνοντας άστεγους τους περισσότερους από τους μετανάστες, προχώρησε η αστυνομία της Μάλτας.

Οι κυρίως αφρικανοί εργάτες πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ τον μήνα για να ζουν στο κτίριο, το οποίο είχε χωριστεί σε μικρά δωμάτια με κρεβάτια.

Το αγρόκτημα, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, «στέγαζε παράνομα περισσότερους από 110 ξένους εργάτες σε απάνθρωπες συνθήκες… Οι εγκαταστάσεις ντους και αποχωρητηρίων αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε ο Τσαρλς Γκάφα, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού.

Οι μετανάστες είπαν πως είχαν φθάσει στη Μάλτα με πορθμείο από την Ιταλία. Μερικοί είπαν σε ντόπιους δημοσιογράφους ότι μετακομίζουν σε φίλους, όμως περίπου 80 δήλωσαν πως δεν έχουν πουθενά να μείνουν και ζητούν βοήθεια.

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει ότι το αγρόκτημα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για τη στέγαση μεταναστών.

Το ίδρυμα Aditus, μια μαλτέζικη φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές για «σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών εργατών στον γεωργικό τομέα, η οποία σε περιτπώσεις ισοδυναμούσε με καταναγκαστική εργασία, δουλεία και λαθραία διακίνηση ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση».

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού δεν θέλησε να σχολιάσει αμέσως.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μάλτα, όπως και η Ιταλία, αρνείται να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες οι οποίοι επιδιώκουν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική.