Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζορτζ Λιτλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιταχύνει την ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου και της συνοδείας του στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση των εντάσεων στην περιοχή, κυρίως στο Ιράν και τη Συρία.

«Ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα ενέκρινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης να επιταχυνθεί κατά τέσσερις μήνες η ανάπτυξη του USS John Stennis» είπε ο Λιτλ στους δημοσιογράφους.

Η Κεντρική Διοίκηση είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, από την Ερυθρά Θάλασσα ως τον Κόλπο και την δυτική πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.

Το USS Abraham Lincoln και το USS Enterprise βρίσκονται σήμερα σε αυτήν τη ζώνη. Το Lincoln θα αντικατασταθεί προσεχώς από το USS Dwight Eisenhower.

Το Eisenhower, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, θα βρισκόταν μόνο του στη ζώνη μετά την αποχώρηση του Enterprise, το οποίο θα αντικατασταθεί στο τέλος του καλοκαιριού από το Stennis, σύμφωνα με τον Τζορτζ Λιτλ.

Από την αρχή του 2012, δύο αεροπλανοφόρα βρίσκονται συνέχεια στη ζώνη, το οποίο δείχνει τις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, τις οποίες επιβεβαιώνει και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του Stennis.

Στις αρχές του έτους, το Ιράν απείλησε να αναλάβει δράση αν αμερικανικά στρατιωτικά πλοία περνούσαν ξανά από τα Στενά του Χορμούζ, μετά την πλεύση του αεροπλανοφόρου Stennis στον Κόλπο.

Πολλά πλοία, μεταξύ των οποίων και αεροπλανοφόρα, έχουν έκτοτε επιστρέψει στον Κόλπο χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την Τεχεράνη, αλλά οι εντάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν σημαντικά τα στρατιωτικά τους μέσα στην περιοχή, κυρίως όσον αφορά τη ναρκαλιεία.

Τα Στενά του Χορμούζ είναι ένα στρατηγικό πέρασμα, από το οποίο διέρχεται το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου που γίνονται δια θαλάσσης. Ο Λίον Πανέτα έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν κλείσιμό τους θα αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ.