Νέα διορία στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Άσραφ όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ώστε να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για την προσαγωγή του πρώην προέδρου Άσιφ Αλί Ζαρντάρι με την κατηγορία της διαφθοράς.

Οι υπόνοιες κατά του Ζαρντάρι ανάγονται από τη δεκαετία του ’90, όταν ο ίδιος και η δολοφονημένη σύζυγός του Μπεναζίρ Μπούτο θεωρούνταν ύποπτοι για χρήση προσωπικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες προκειμένου να ξεπλύνουν εκατομμύρια δολάρια που κατηγορούνταν ότι καρπώθηκαν από δωροδοκίες.

Η νέα διορία ορίσθηκε μετά την αποτυχία εκ μέρους της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την προηγούμενη οδηγία του δικαστηρίου, που τη διέταζε να αποστείλει επιστολή στις ελβετικές αρχές για παροχή πληροφοριών για τις συγκεκριμένες ύποπτες υποθέσεις.

Το τριμελές σώμα των δικαστών όρισε την 25η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την κυβέρνηση να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο μία έκθεσή της για την αναψηλάφηση της υπόθεσης.

Η Ελβετία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση το 2008 όταν ο Ζαρντάρι έγινε πρόεδρος και η κυβέρνηση επέμενε πως ο αρχηγός του κράτους χαίρει πλήρους ασυλίας.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Ζαρντάρι θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την κυβέρνηση του Άσραφ, η οποία εξελέγη τον περασμένο μήνα.