Μια εβδομάδα έμεινε για τη δίκη του Πολ Μάναφορτ, η οποία αρχίζει στις 25 Ιουλίου, με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ να είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή φυλάκισης 300 ετών. Παράλληλα, δικαστική ασυλία για πέντε μυστικούς μάρτυρες που θα καταθέσουν εναντίον του προσπαθεί να εξασφαλίσει ο Ρόμπερτ Μιούλερ.

Εισαγγελείς, δικηγόροι υπεράσπισης και ένας δικαστής ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη δίκη του Μάναφορτ, καθώς παραμένουν μόλις οκτώ ημέρες πριν από την έναρξή της. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα ενδεχόμενης αναγκαστικής κατάθεσης πέντε μαρτύρων, αλλά κι αλλαγής του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος της δίκης, αναφέρει επί του θέματος το CNN.

Η δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για την περιφέρεια της Ανατολικής Βιρτζίνιας, σε μια ακριβώς εβδομάδα. Ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες που σχετίζονται με τραπεζική απάτη, αλλά και ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, είναι ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 300 ετών.

Ο Μάναφορτ κρατείται σε φυλακή στην Αλεξανδρία της πολιτείας Βιρτζίνια μετά τον εντοπισμό από τις Αρχές, προσπάθειας που έκανε για την παραποίηση της κατάθεσης μαρτύρων. Έτσι, στα μέσα του προηγούμενου μήνα έγινε άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του, με συνέπεια την κράτησή του στις φυλακές.

Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία δικαστικής ασυλίας για πέντε μυστικούς μάρτυρες, που έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν κατά του Μάναφορτ, αρχής γινομένης από την επόμενη εβδομάδα.

Στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί υπέρ των πέντε μαρτύρων, θα σημαίνει ότι τα όσα θα καταθέσουν δεν θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, σε μεταγενέστερες δίκες.

Ο Μιούλερ δεν προχωρεί στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των πέντε μαρτύρων κατά την συγκεκριμένη περίοδο, προκειμένου να προφυλάξει τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και να αποτρέψει την δημοσιοποίηση λεπτομερειών που σχετίζονται με την υπόθεση, σύμφωνα με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η χορήγηση δικαστικής ασυλίας τους απαγορεύει να επικαλεστούν την 5η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ και να παραμείνουν σιωπηλοί σε ερωτήσεις που τους απευθύνονται στην διάρκεια της κατάθεσής τους, κατά του Μάναφορτ.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γραφείο του ειδικού ανακριτή ανακοίνωσε ότι τα ονόματα των μαρτύρων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον δικαστή Τ.Σ. Έλις, που χειρίζεται την υπόθεση, η δικαστική διαδικασία δεν θα διεξαχθεί στην κομητεία Ροανόκι της πολιτείας Βιρτζίνια, όπως αιτήθηκαν οι δικηγόροι του Μάναφορτ, που δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή της δίκης στην περιοχή Αλεξανδρία, όπου και βρίσκεται η φυλακή της κράτησής του.

Ο Μάναφορτ υποστηρίζει ότι δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη στην Αλεξανδρία, επειδή βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος φοβάται ειδικότερα τα αισθήματα κατά του Τραμπ που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, αλλά και το κλίμα έντασης που θα καλλιεργηθεί από τις μεταδόσεις των αμερικανικών ΜΜΕ.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι γύρω από το Ροανόκι έχουν παρακολουθήσει λιγότερο την υπόθεση και θα είναι λιγότερο πολιτικοποιημένοι κατά του Μάναφορτ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δικαστής Έλις εξήγησε ότι αυτό δεν θα αποτελεί ζήτημα, αφού επιλεγούν οι ένορκοι. Τόσο οι δικηγόροι, όσο κι ο δικαστής θα έχουν την δυνατότητα να αποκλείσουν υποψηφίους ενόρκους που θα εντοπιστούν να είναι προκατειλημμένοι στην Αλεξανδρία.

Η επιλογή των ενόρκων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η σύνθεση του σώματος των ενόρκων στη δίκη του Μάναφορτ θα γίνει από έναν πληθυσμό τριών εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή στα βόρεια της Βιρτζίνιας. Στη διαδικασία της επιλογής έχουν συμπεριληφθεί και περιοχές με συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Η δημοσιογραφική κάλυψη θα γίνει από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωσή της και ίσως διαρκέσει περισσότερο. Έτσι, η δημοσιογραφική κάλυψη των διαδικασιών πριν από την έναρξη της δίκης, μέχρι την έναρξή της, θα είναι η ίδια στην Αλεξανδρία, όπως και στο Ροανόκι ή την πόλη του Κάνσας ή το Ντάλας», έγραψε ο Έλις, αιτιολογώντας την απορριπτική απάντησή του στο αίτημα του Μάναφορτ για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής της δίκης σε άλλη πόλη.

Ο Έλις επισήμανε ακόμη ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις μιας περιοχής, δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο για την επιλογή του τόπου που θα διεξαχθεί. “Θα ήταν ανάρμοστο για τα δικαστήρια να μετακινούν τις δίκες σε ολόκληρη την χώρα, για υποθέσεις αυτού του τύπου, μέχρι τον εντοπισμό μιας περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας, θα έχουν τις ίδιες πολιτικές απόψεις με τον κατηγορούμενο στον ίδιο βαθμό με τους κατοίκους που υποστηρίζουν το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο,” εξήγησε ο δικαστής.

Όσον αφορά τον Μάναφορτ ζήτησε την αναβολή της δίκης μέχρι το φθινόπωρο ή και ακόμη αργότερα… Ωστόσο, ο Έλις δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το συγκεκριμένο αίτημα.