Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η συμβολή της Κροατίας στη σταθεροποίηση της χώρας και η έννοια της «έξυπνης άμυνας», που θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την ικανότητα αποτελεσματικής απάντησης στις νέες προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κροάτη προέδρου, Ίβο Γιοσίποβιτς με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στο Ζάγκρεμπ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξήρε την κροατική συμμετοχή στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) και ευχαρίστησε για την ετοιμότητα της Κροατίας και μετά το 2014 να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι η Κροατία υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των ανοιχτών θυρών της Συμμαχίας και ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συμμετέχει στην 7η Διεθνή Διάσκεψη «Croatia Summit» που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ντουμπρόβνικ παρουσία αρχηγών κρατών, υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων κρατών και οργανισμών από την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη νότια Μεσόγειο.