Τη θέση πως το Ισραήλ πρέπει να εμποδίσει στο έδαφός του την είσοδο προσφύγων από τη Συρία εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102FM του Τελ Αβίβ.

«Πστεύω ότι θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο προσφύγων από τη Συρία στο Ισραήλ. Στο παρελθόν το έχουμε αποτρέψει» ήταν το σχόλιό του.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη νοτιοδυτική Συρία μετά την έναρξη της επιχείρησης του φιλοκυβερνητικού στρατού για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντεράα, που συνορεύει με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Από την πλευρά της η Τουρκία επέκρινε έντονα τις αιματηρές επιθέσεις του συριακού στρατού στη Ντεράα, καλώντας τους συμμάχους της Δαμασκού να την πείσουν να σταματήσει τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με την Άγκυρα, «υπονομεύουν» τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο αιματηρή στην επαρχία Ντεράα, με τουλάχιστον 25 αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.Χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα στη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία έχει στενές σχέσεις, η Άγκυρα «καταδίκασε έντονα» τις «απάνθρωπες επιθέσεις του καθεστώτος» στη Ντεράα και τη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα.

«Οι επιθέσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και της Γενεύης με στόχο να περιοριστεί η βία επί του πεδίου και να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι.

(φωτογραφία αρχείου)