Πέντε μετανάστες από την Αφρική έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια μιας πρώτης επιχείρησης χθες Παρασκευή, διασώθηκαν 94 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και 9 γυναίκες, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων ανοικτά του Γκαραμπούλι, ανατολικά της Τρίπολης, μετά το ναυάγιο της λαστιχένιας βάρκας τους.

Πέντε μετανάστες από το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Τσαντ και την Αίγυπτο, που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα, βρήκαν τον θάνατο, δήλωσε ο στρατηγός Αγιούμπ Κασέμ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.

Στη διάρκεια μιας χωριστής επιχείρησης στην ίδια ζώνη διασώθηκαν 91 μετανάστες που επέβαιναν σε άλλο πλεούμενο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες ήταν διαφόρων αφρικανικών εθνικοτήτων.

Συνολικά από την Τετάρτη 900 μετανάστες αναχαιτίσθηκαν ή διασώθηκαν από το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι μετανάστες που διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα, μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής εν αναμονή της επαναπροώθησής τους στη χώρα προέλευσής τους.

Εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, τα πλοιάρια που αποπλέουν γεμάτα μετανάστες από τις λιβυκές ακτές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σ’ αυτές της Ιταλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Δανικό πλοίο διέσωσε 113 μετανάστες

Η δανική ναυτιλιακή εταιρεία Marsk Line ανακοίνωσε σήμερα πως ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και βρίσκεται στα ανοικτά της Σικελίας.

Το πλοίο με την ονομασία Alexander Maersk άλλαξε πορεία το πρωί της Παρασκευής αφού έλαβε σήμα κινδύνου, διευκρίνισε ο Έλμπεκ Λίνετ, εκπρόσωπος της Maersk Line.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς διασώθηκαν οι μετανάστες ούτε πότε ελήφθη το σήμα κινδύνου.

Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης Ποτσάλο στη Σικελία και αναμένει οδηγίες από το ιταλικό κέντρο συντονισμού θαλάσσιων διασώσεων MRCC.

Η αντίδραση του πληρώματος του πλοίου ανταποκρίνεται σε «έναν παραδοσιακό κώδικα συμπεριφοράς», σύμφωνα με τον Λίνετ. «Δεν είναι η πρώτη φορά… Έχουν διασώσει μετανάστες δύο ή τρεις φορές τα τελευταία χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διασώσεις μεταναστών ανοικτά των ισπανικών ακτών

Συνολικά 418 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια τριών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ισπανικών ακτών από τις ισπανικές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο δημόσιος οργανισμός Salvamento maritimo.

Στοιβαγμένοι σε 15 πλεούμενα, 262 άνθρωποι διασώθηκαν στο στενό του Γιβραλτάρ και αποβιβάσθηκαν στα λιμάνια της Ταρίφα και της Μπαρμπάτε στην Ανδαλουσία. Είκοσι επτά άλλοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο ανάμεσα στη νότια Ισπανία και το βόρειο Μαρόκο και 129 στα ανοικτά της νήσου Γκραν Κανάρια, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι διασώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν έξι ημέρες μετά την άφιξη στη Βαλένθια του πλοίου Aquarius που είχε διασώσει 629 μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και στο οποίο η Ιταλία και η Μάλτα απαγόρευσαν την πρόσβαση στα λιμάνια τους.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή της χρονιάς σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, έχει τριπλασιασθεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Περίπου 12.155 μετανάστες έχουν έτσι φθάσει στην Ισπανία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 20η Ιουνίου. Κατά την περίοδο αυτή, 292 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Συνολικά 960 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάστημα αυτό στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.