Σε μια προσπάθεια επανένωσης του Συντηρητικού Κόμματος, μετά την αποστασιοποίηση της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι τα κοινωνικά επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών ενδέχεται να περικοπούν, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, προσθέτοντας πάντως ότι προς το παρόν αυτά αποτελούν «προτάσεις για δημόσιο διάλογο».

Στο βρετανικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση η κοινωνική πρόνοια αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη. Φέτος ανέρχεται σε 207 δισ. λίρες.

Ο Κάμερον στην πρακτική που όπως είπε επιδίδονται οι άνεργοι στη Βρετανία, αποσκοπώντας σε επιδόματα «σε αντιδιαστολή με την προσπάθεια των εργαζομένων οικογενειών». Αναλυτές διαβλέπουν στη ρητορική του πρωθυπουργού ότι σχεδιάζει να μειώσει τη χρονική διάρκεια που δίδεται επίδομα ανεργίας.

«Όσοι εισφέρουν με τις κρατήσεις τους στο σύστημα, αισθάνονται πλέον έντονα ότι πληρώνουν για όσα απολαμβάνουν άλλοι, χωρίς όμως οι τελευταίοι να εισφέρουν αναλόγως στη γενική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Κάμερον. «Την ώρα που τόσοι πολλοί αγωνίζονται, άραγε δεν είναι δίκαιο να ζητήσουμε όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύστημα πρόνοιας να είναι αντιμέτωποι με ταυτόσημες κυβερνητικές αποφάσεις, όπως είναι οι ισχύουσες για τον εργαζόμενο με ένα παιδί»; διερωτήθηκε επίσης.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Κάμερον πρότεινε να καταργηθεί το επίδομα στέγης για τους νέους κάτω των 25ετών. Οι αναλυτές διαβλέπουν ότι έτσι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών θα παρακινηθούν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος είναι γόνος μιας ευκατάστατης οικογένεια, επικρίνεται ότι «στερείται επαφής με τον μέσο Βρετανό, που με αγώνα κλείνει ‘τρύπες’ στο τέλος κάθε μηνός».