Σύγχυση επικρατεί στο Πακιστάν μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του Μαχντούμ Σαχαμπουντίν, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας τον έχρισε υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Το ένταλμα αφορά μια υπόθεση παράνομης εισαγωγής φαρμάκων το 2010, όταν ο Σαχαμπουντίν ήταν υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση όμως η έκδοση εντάλματος δεν θα εμποδίσει την εκλογή του Σαχαμπουντίν από το κοινοβούλιο, αύριο Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο εντείνει την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μαστίζεται από χρόνια πολιτική αστάθεια και έχει ήδη να αντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική κρίση και τις επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή στοχεύει να καλύψει το κενό που άφησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας την Τρίτη, όταν καθαίρεσε τον πρωθυπουργό Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να ξανανοίξει την έρευνα για διαφθορά σε βάρος του προέδρου της χώρας Άσιφ Άλι Ζαρντάρι.

Το απόγευμα σήμερα ο υπουργός Πληροφοριών Καμάρ Ζαμάν Καΐρα, ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) έθεσε και αυτός υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, επιτείνοντας τη σύγχυση. Μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του Γκιλάνι, την Τρίτη, ο πρόεδρος Ζαρντάρι ξεκίνησε διαβουλεύσεις με στελέχη του ΡΡΡ και των άλλων κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Την Τετάρτη επέλεξε τον Σαχαμπουντίν για πρωθυπουργό.

Το ένταλμα σύλληψης του Σαχαμπουντίν εκδόθηκε από τον δικαστή Σαφκατουλάχ Χαν σε δικαστήριο της πόλης Ραβαλπίντι. Ορισμένοι παρατηρητές σημείωσαν ότι πρόκειται για πολιτική ενέργεια, ενώ άλλοι διακρίνουν στην απόφαση αυτή την παρέμβαση του πανίσχυρου στρατού που συνεχίζει να χειραγωγεί την κυβέρνηση και δεν θέλει για πρωθυπουργό τον Σαχαμπουντίν. Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον του Άλι Μούσα Γκιλάνι, γιου του πρώην πρωθυπουργού. Ο δικαστής ζητά να εμφανιστούν οι δύο κατηγορούμενοι σε δικαστήριο του Ραβαλπίντι που εξετάζει υποθέσεις ναρκωτικών.

Ένα στέλεχος της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία που κατέθεσαν οι δύο κατηγορούμενοι δεν έπεισαν τους ανακριτές για την αθωότητά τους. «Θέλουμε να συλληφθούν για να ερευνήσουμε λεπτομερώς» την υπόθεση, πρόσθεσε.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καθαίρεση του Γκιλάνι από την πρωθυπουργία στοχεύει απευθείας στον πρόεδρο Ζαρντάρι που θεωρείται αντιδημοφιλής και αποκαλείται «Κύριος 10%», ένα προσωνύμιο που παραπέμπει στις υποψίες για διαφθορά που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του. Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά να συνεχιστεί η έρευνα που διεξαγόταν σε βάρος του για κατάχρηση δημόσιου χρήματος ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή που η σύζυγός του, η Μπεναζίρ Μπούτο, ήταν πρωθυπουργός και ο ίδιος υπουργός της κυβέρνησής της.