Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις μελετούν εναλλακτικές λύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, όμως ταυτόχρονα εξετάζει και άλλες δυνατές επιλογές.

«Υπάρχει η προσπάθεια που καταβάλει ο Άναν αλλά μελετούμε –και οι Αμερικανοί το έχουν κάνει επίσης– να δώσουμε όχι όπλα, αλλά τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ώστε να ισχυροποιηθεί η εξέγερση», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό διευκρίνισε ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο σε αμάχους “σε διάφορες συνοικίες και πόλεις της Συρίας οι οποίες πολιορκούνται” και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή με το εξωτερικό.

Το βράδυ της Πέμπτης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν στη συριακή αντιπολίτευση μέσα επικοινωνίας, κυρίως δορυφορικά τηλέφωνα εξοπλισμένα με συστήματα προσδιορισμού γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφόρου (GPS).
Η Γαλλία σκοπεύει να φιλοξενήσει, στις 6 Ιουλίου, μια συνδιάσκεψη των «Φίλων της Συρίας».