Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του και εκείνη του Πακιστάν επιτυγχάνουν «σταθερή πρόοδο» στην προσπάθεια να συναφθεί μια συμφωνία προκειμένου να ανοίξουν ξανά οι γραμμές ανεφοδιασμού μέσω του εδάφους της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας για τα στρατεύματα του NATO στο Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πακιστανό πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι στο περιθώριο της συνόδου του βορειοατλαντικού συμφώνου στο Σικάγο, υπογράμμισε ότι μετέφερε σε αυτόν την αμερικανική άποψη πως το Πακιστάν χρειάζεται να αποτελέσει μέρος της λύσης στο Αφγανιστάν. Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι μίλησε στον Ζαρντάρι για την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως παρότι σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα των γραμμών ανεφοδιασμού, δεν θέλει να «συγκαλύψει» τις πραγματικές προκλήσεις στην διμερή σχέση.

Παράλληλα, ο Ομπάμα είπε πως τα κράτη-μέλη του NATO αποχωρούν από τη σύνοδο στο Σικάγο με ένα σαφές σχέδιο για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής τους εμπλοκής στο Αφγανιστάν.

«Φεύγουμε από το Σικάγο με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη», δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου. «Η συμμαχία μας είναι δεσμευμένη σε αυτό το σχέδιο ώστε να καταλήξουμε με υπεύθυνο τρόπο στον τερματισμό του πολέμου μας στο Αφγανιστάν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταβίβασης των ευθυνών για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις με στόχο αυτές να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη ως τα μέσα του 2013, και ότι τα διεθνή στρατεύματα θα αναλάβουν έναν ρόλο υποστήριξης προτού να τερματίσουν την επιχειρησιακή εμπλοκή τους το 2014.

Πάντως «αυτό δεν σηματοδοτήσει το τέλος για τις προκλήσεις στο Αφγανιστάν ή για τη σχέση μας με αυτή την σημαντική χώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.