«Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακάλυψη. Το «αγόρι της Τουρκάνα» αποτελεί το πληρέστερο εύρημα προϊστορικού ανθρωπίνου σκελετού», ήταν τα πρώτα λόγια του Richard Leakey, παλαιοανθρωπολόγου και αρχαιολόγου.

Ο ίδιος και η ομάδα του είχαν στήσει μια τεράστια αρχαιολογική επιχείρηση στην Ανατολική Αφρική, μεταξύ 1984 και 1986. Όπως περιγράφει και ο ίδιος, ανακάλυψαν ένα «όχι και τόσο ανθρώπινο» απολίθωμα, το οποίο πιθανότατα να άνηκε σε Homo erectus, ένα είδος που έζησε πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Το ονόμασαν το «αγόρι της Τουρκάνα», επειδή βρέθηκε δίπλα στη λίμνη Τουρκάνα (ή λίμνη Ροδόλφου), στη Κένυα.

Σύμφωνα με την ομάδα, τα οστά του απολιθώματος πιθανότατα άνηκαν σε ένα αγόρι μεταξύ 9 και 11 ετών. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,67, ενώ ο εγκέφαλος του είχε το μέγεθος ενός σημερινού δίχρονου παιδιού.

Τα οστά δείχνουν ότι το αγόρι ήταν δίποδο. Δεδομένου ότι απαιτείται αρκετή μυϊκή ενέργεια για να περπατήσει κάποιος, η θερμότητα του σώματος αυξάνεται, οπότε η ομάδα υποθέτει πως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άτριχος – όπως ακριβώς ο Homo sapiens. Ο ιδρώτας δροσίζει το σώμα πιο αποτελεσματικά όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στον αέρα, παρά όταν είναι καλυμμένη με τρίχες.

Επειδή ακριβώς το αγόρι ήταν άτριχο, το σώμα του θα χρειαζόταν αρκετή μελανίνη για να προστατεύεται από τον ήλιο. Επομένως, η ομάδα συμπεραίνει πως η επιδερμίδα του θα ήταν αρκετά σκούρα.

Παρακολουθήστε το βίντεο…