Η επιτροπή εθνικής κληρονομιάς της Τεχεράνης ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε ένα μουμιοποιημένο πτώμα στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο τάφος του σάχη της Περσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για τη σορό του ιδρυτή της δυναστείας των Παχλεβί που είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες.

Μετά την επανάσταση του 1979 οι ισλαμικές αρχές έκαναν τα πάντα για να εξαφανίσουν τα μνημεία της δυναστείας την οποία ανέτρεψαν. Μεταξύ άλλων κατέστρεψαν τον τάφο του Ρεζά Σαχ Παχλεβί, του ισχυρού άνδρα του στρατού ο οποίος ανέλαβε πραξικοπηματικά τα ηνία της χώρας τη δεκαετία του 1920. Υπό την πίεση των Βρετανών, ο σάχης παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 1941.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παρά τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η σορός του δεν είχε βρεθεί.

Σήμερα, ο διευθυντής της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Συμβουλίου της Τεχεράνης ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου Irna ότι βρέθηκε ένα μουμιοποιημένο πτώμα κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανακαίνιση ενός ισλαμικού ιερού. Ο Χασάν Χαλιλαμπαντί διευκρίνισε ότι είναι «πιθανόν» να πρόκειται για τη σορό του Ρεζά Σαχ Παχλεβί. Πρόσθεσε ότι «θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα».

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του ιερού Αμπντόλ Αζίμ –στο οποίο γίνονται οι εργασίες– υποβάθμισε την είδηση, κάνοντας λόγο για «φήμες». «Η περιοχή γύρω από το ιερό ήταν στο παρελθόν νεκροταφείο. Είναι φυσικό να ανακαλύπτονται πτώματα στη ζώνη αυτή» ανέφερε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων Μοσταφά Αζουρλό.

Η δυναστεία των Παχλεβί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ιρανική ηγεσία που ανησυχεί για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων που δεν έχουν μνήμες από την επανάσταση και το παλαιό καθεστώς. Ο εξόριστος Ρεζά Παχλεβί, ο εγγονός του σάχη, παραμένει ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και είχε στηρίξει της μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν πρόσφατα στη χώρα.