Ο Σόιμπλε ζητάει έναν εκλεγμένο πρόεδρο για την Ευρώπη Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα από το Άαχεν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει έναν εκλεγμένο πρόεδρο για να δώσει «ένα πρόσωπο» στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή οικονομικές δυσκολίες.

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα πρόσωπο», δήλωσε ο Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σ’ αυτή την περίοδο κρίσης, έχουν ακόμη περισσότερο ανάγκη «μιας δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Ο Σόιμπλε έκανε δηλώσεις με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Καρλομάγνου, μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις, με την οποία τιμήθηκε φέτος. Εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξελιχθεί προς μια «ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερμανός υπουργός, ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος, υπερασπίζεται την ιδέα της εκλογής του επικεφαλής της Ευρώπης με καθολική ψηφοφορία.

Όμως σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα γίνεται πιο πιεστικό σήμερα. «Έχουμε ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς, με πολιτική νομιμοποίηση», επανέλαβε.

«Διότι αν όλα μείνουν ως έχουν, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο τέλος» του ευρωπαϊκού σχεδίου, προειδοποίησε υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «το κλειδί για το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup -θέση που διεκδικεί ο Σόιμπλε-, έπλεξε το εγκώμιο της προσήλωσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανήκει σ’ αυτούς τους ‘κλασικούς’ που πιστεύουν ότι αυτό που είναι καλό για την Ευρώπη είναι καλό για τη χώρα τους, πως αυτό που είναι κακό για την Ευρώπη είναι κακό για τη χώρα τους», δήλωσε ζητώντας κι αυτός να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.