Απομένει ακόμα το 25% της δουλειάς που πρέπει να γίνει για το Brexit, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Όπως διευκρίνισε σε σημερινές του δηλώσεις, στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του συνόρου Ιρλανδίας/ Βόρειας Ιρλανδίας.

«Μιλώντας για ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, είμαστε περίπου στο 75%» δήλωσε ο Μπαρνιέ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Πρόσθεσε πως παρότι η Βρετανία και η ΕΕ εργάζονται στην κατεύθυνση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ για τον Μάρτιο του 2019, ο κίνδυνος αποτυχίας παραμένει εάν σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της Ιρλανδίας, δεν λύνονται.

«Υπάρχουν πάντα δυσκολίες και κίνδυνος αποτυχίας» σχολίασε.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται στο να διατηρηθεί η ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών στο ιρλανδικό σύνορο χωρίς την επιστροφή σε σημεία ελέγχου, τα οποία θα ήταν υπενθύμιση των τριών δεκαετιών βίας που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία λύση για τους τελωνειακούς ελέγχους που απαιτούνται μετά το Brexit, με διάχυτο τον φόβο απομόνωσης της οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.