Οι αστυνομικές αρχές στην Τσεχία ξεκίνησαν έρευνες για την κατηγορία της απάτης ως προς τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων εναντίον του ανώτατου στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) της αντιπολίτευσης, του Ντάβιντ Ρατ, σημαντικού βουλευτή κι επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Βοημίας.

«Χθες βράδυ συνελήφθησαν οκτώ άτομα, πέντε άνδρες -μεταξύ τους κι ένας βουλευτής του Κοινοβουλίου- και τρεις γυναίκες. Θεωρούνται ύποπτοι ότι έβλαψαν τα συμφέροντα της ΕΕ, για διαφθορά και ευνοιοκρατία σε προκήρυξη διαγωνισμού», τόνισε στους δημοσιογράφους η Λένκα Μπραντατσόβα, εισαγγελέας του Ούστι-ναντ-Λάμπεμ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου Μιροσλάβα Νεμτσόβα ανακοίνωσε πως ικανοποίησε το αίτημα της εισαγγελίας να επιτρέψει την άσκηση διώξεων κατά του Ρατ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έγιναν γνωστές, ο Ντάβιντ Ρατ συνελήφθη αμέσως μετά την διάπραξη εγκληματικής πράξεως», τόνισε η Νεμτσόβα.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία προέβη σε έρευνες στην έδρα του περιφερειακού συμβουλίου, όπως και στο νοσοκομείο του Κλάντνο, πρωτεύουσας της Κεντρικής Βοημίας, 30 χλμ. ανατολικά της Πράγας. Το νοσοκομείο αυτό ανακατασκευάζεται χρηματοδοτούμενο εν μέρει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Η ομάδα μας έχει επιδοθεί σε μία ευρεία επιχείρηση ερευνών. Προς ώρας δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο επ’ αυτού», τόνισε στο Reuters ο Γιαρόσλαβ Ιμπενέι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς της αστυνομίας.

«Δεδομένης της κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε προληπτικά την έγκριση των δαπανών του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Βοημίας», ανακοίνωσε ο τσέχος υφυπουργός Οικονομικών Γιαν Γκρέγκορ.

«Εάν οι υποψίες κατά του Ντάβιντ Ρατ επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πιο σοβαρή υπόθεση αυτού του τύπου στη Δημοκρατία της Τσεχίας από το 1989», τόνισε ο πολιτικός αναλυτής Πετρ Φίσερ, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CT24.

Υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2006 και επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Βοημίας από το 2008, ο Ρατ απαριθμείται μεταξύ των πλέον αντιπάλων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας.