Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά την πρώτη από μία σειρά παρελάσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουν τα μέλη των οργανώσεων ομοφυλόφιλων στην Αλβανία ενόψει της 17ης Μαΐου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν από μικρή ομάδα νεαρών που έριξαν φωτοβολίδες εναντίον ομοφυλόφιλων που πραγματοποιούσαν αγώνα ποδηλασίας στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο από αυτούς.

«Κάποιοι προσπάθησαν να μας εμποδίσουν αλλά εμείς αμφισβητήσαμε σήμερα τόσο τη νοοτροπία, όσο και τις κακές καιρικές συνθήκες» είπε ο νεαρός δημοσιογράφος Κρίστι Πίντερι, ακτιβιστής της λεσβιακής, γκέι, αμφί, τρανς κοινότητας, (lesbian, gay, bisexual and transgendered groups- LGBT) προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μόνον η αρχή».

Η πρώτη παρέλαση με το σύνθημα «Πάρτο απόφαση, κάποια άτομα είναι ομοφυλόφιλοι» θεωρήθηκε πρόβα τζενεράλε για τη μεγάλη παρέλαση της 17ης Μαΐου.

Η παρέλαση αυτή προσέλκυσε την προσοχή τόσο της αλβανικής κυβέρνησης, που έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις εκδηλώσεις αυτές, όσο και ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αλβανού υφυπουργού Άμυνας Εκρέμ Σπαχίου, ο οποίος απείλησε λίγες εβδομάδες πριν ότι θα έπαιρνε ένα κοντάρι να χτυπήσει τους ομοφυλόφιλους.