Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την εξεύρεση λύσης για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου είναι πυρετώδεις, με στόχο να αποφευχθεί νέο μπλακ άουτ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις για το νομοσχέδιο των δαπανών, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, το νέο νομοσχέδιο δαπανών είναι δύσκολο να περιλαμβάνει προβλέψεις για την χρηματοδότηση της ασφαλιστικής αγοράς, που στηρίζει την εφαρμογή του Obamacare. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει το Politico και αναδημοσιεύει το ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό ως «ένα από τα βάρη« για την επίτευξη συμφωνίας, παρά την προσπάθεια που έγινε από τον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε το Σαββατοκύριακο από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων να συμπεριλάβουν διάταξη που θα προστατεύει τους νεαρούς παράνομους μετανάστες που είναι γνωστοί κι ως «Ονειροπόλοι» ή Dreamers από το ενδεχόμενο απέλασής για 2,5 χρόνια. Η κίνηση αυτή του Τραμπ έγινε ως αντάλλαγμα σε ενδεχόμενη υποστήριξη των Δημοκρατικών στην έγκριση χρηματοδότησης οικονομικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν αρνητικοί στην υποστήριξη της παραπάνω πρόβλεψης χρηματοδότησης του τείχους και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να την αποσύρουν.

Από την άλλη μεριά, οι ψήφοι των Δημοκρατικών είναι αναγκαίοι, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο των δαπανών.

Επίσης, αναμένεται να μην υλοποιηθεί και η πρόταση χρηματοδότησης μιας γιγαντιαίας υποδομής μεταφορών μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι (Gateway Project), οικονομικού ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων, με δεδομένη την απειλή του προέδρου Τραμπ για την άσκηση βέτο.

Έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί και οι προτάσεις των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων για την διακοπή της χρηματοδότησης των γονεϊκών προγραμμάτων (Planned Parenthood), αλλά και την μείωση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι λεγόμενες «πόλεις καταφύγια» που προστατεύουν παράνομους μετανάστες.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο απορρίπτουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου ν’ αποφευχθεί η τρίτη παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσα σ’ ένα τρίμηνο. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την πίεση που ασκεί ο χρόνος, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες, μέχρι την λήξη της προθεσμίας χρηματοδότησης που είναι ενεργή, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η πίεση του που ασκεί ο χρόνος στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έντονη, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι αύριο, προκειμένου ν’ αποφευχθεί πιθανή καθυστέρηση ή καταψήφισή του στην Γερουσία. Επί τη βάσει των σημερινών αριθμητικών συσχετισμών, αρκεί η αρνητική ψήφος ενός και μόνο Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή για να προκληθεί παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό αποδείχτηκε τον προηγούμενο μήνα όταν η αρνητική στάση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ραντ Πολ από το Κεντάκι ήταν αρκετή για να προκαλέσει την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αρκετές ώρες.