Στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κύπρο.

«Και ο βορράς και ο νότος της Κύπρου έχουν δικαίωμα να κάνουν εκεί έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  Στο σημείο αυτό δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες. Εάν ο Αναστασιάδης επιθυμεί να συμπεριφέρεται έτσι, τότε ένα πράγμα πρέπει να κάνει: Θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κύπρο για το πώς να διεξαχθούν οι έρευνες.  Πρέπει να κάνουμε μαζί της γεωτρήσεις και να διαμοιραστούμε μεταξύ μας ό,τι προϊόντα εξορυχθούν», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει σύντομα ερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ασφαλώς και θα κάνει, δεν υπάρχει θέμα να μην κάνει. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τον ελληνοκυπριακό τομέα. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα». Επεσήμανε δε, πως «στο επεισόδιο με την ΕΝΙ αυτό φάνηκε».