Τη στρατηγική της για το Brexit αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει πολλή συζήτηση για το θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Το προσχέδιο του κειμένου αναμένεται να αναφέρει πως η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, για να αποφύγει το λεγόμενο «σκληρό σύνορο».

Η Ντάουνινγκ Στριτ όμως έχει απορρίψει κάθε προοπτική να επιστρέψει σε σκληρό σύνορο.

Το κόμμα DUP, ο κυβερνητικός εταίρος των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, έχει απειλήσει με απόσυρση της υποστήριξής του προς την κυβέρνηση εάν η ιρλανδική θάλασσα γίνει εμπορικό σύνορο. «Αυτό θα παραβίαζε θεμελιωδώς τη συμφωνία του Δεκεμβρίου και θα υπονόμευε το στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας στη Συμφωνία του Μπέλφαστ» έγραψε στο Twitter υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. «εάν η ΕΕ ή το Δουβλίνο νομίζουν πως η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, απατώνται και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός το γνωρίζει».

Το προσχέδιο των 120 σελίδων θα αναφέρεται σε τρεις πιθανές επιλογές για το θέμα. Ωστόσο, η πληρέστερη από αυτές είναι αυτή που θα ήθελε λιγότερο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιλογή η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως σημειώνει το BBC.

Το έγγραφο θα περιλαμβάνει- σε νομικά δεσμευτικές διατυπώσεις- συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σχετικά με την Ιρλανδία, τα δικαιώματα των πολιτών και τον ‘λογαριασμό’ του Brexit και θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε θέμα όπως η μεταβατική περίοδος.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει πως δεν θα περιέχεται καμία έκπληξη.

Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο θα αναφέρει πως η Βόρεια Ιρλανδία θα θεωρείται κομμάτι της τελωνειακής επικράτειας της ΕΕ μετά το Brexit, υπαινισσόμενο ενιαίο «ρυθμιστικό χώρο» στο νησί της Ιρλανδίας.