Ψήφισμα που προβλέπει εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος, προβλέπει κατάπαυση πυρός διάρκειας 30 ημερών προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να απομακρυνθούν οι τραυματίες από περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται. Ωστόσο δεν είναι σαφές, όπως σημειώνει το Reuters, εάν το ψήφισμα έχει και την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος.

Την ώρα που στον ΟΗΕ θα ψηφίζουν, στην Ανατολική Γούτα, το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των ανταρτών, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα για 5η ημέρα. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Τετάρτη να παύσουν άμεσα οι «πολεμικές δραστηριότητες» στο σημείο.

Η Ρωσία πρότεινε χθες τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος που είχαν συντάξει Σουηδία και Κουβέιτ, υποστηρίζοντας πως η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ήταν μη ρεαλιστική και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορούσε απλώς να επιβάλει την εκεχειρία χωρίς να διαβουλευτείς με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρο τι αλλαγές έγιναν στο κείμενο. Το Συμβούλιο πάντως είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει το απόγευμα, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, που προεδρεύει.

Το ψήφισμα χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Η Ρωσία όμως έχει ήδη ασκήσει βέτο 11 φορές σε αντίστοιχες απόπειρες ενεργοποίησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011.