Σε ένα μικρό μοναστήριο στο εσωτερικό του κράτους του Βατικανού ζει ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος (κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ) που διανύει πλέον τη δέκατη δεκαετία της ζωής του (είναι 91 ετών).

Με επιστολή του στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Corriere della Sera Μάσιμο Φράνκο, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, μιλάει για την κατάσταση της υγείας του και τη μείωση των δυνάμεών του.

«Με συγκίνησε το ότι πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας σας ζητούν να μάθουν πώς περνώ την τελευταία αυτή περίοδο της ζωής μου. Μπορώ μόνο να πω σχετικά ότι με την βαθμιαία μείωση των σωματικών δυνάμεων, εσωτερικά έχω ξεκινήσει το ταξίδι προς τον Οίκο» αναφέρει.

Στη συνέχεια λέει: «Είναι μεγάλη ευλογία το ότι, κατά το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδρομής μου, κάποιες φορές λίγο κουραστικό, νιώθω γύρω μου τόση αγάπη και καλοσύνη, την οποία δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ και ότι και η ερώτηση των αναγνωστών σας , θα με συνοδεύσει για ένα κομμάτι της πορείας μου. Δεν μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσευχηθώ για εσάς».

Ο Βενέδικτος το Φεβρουάριο του 2013 αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του ποντίφικα για λόγους υγείας.