Συνολικά 93 Ρομά θα επαναπατρισθούν σήμερα στη Ρουμανία από τη Γαλλία με δύο τακτικές πτήσεις, στην πρώτη επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες η γαλλική κυβέρνηση έναντι αυτής της μειονότητας.

Σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών, μία πρώτη ομάδα «14 προσώπων προερχόμενων από το Παρίσι αναμένεται στο Βουκουρέστι γύρω στις 11.30 ώρα Γκρίνουιτς» (14.30 ώρα Ελλάδας).

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από 79 πρόσωπα, θα φτάσει γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας σε άλλο αεροδρόμιο της ρουμανικής πρωτεύουσας προερχόμενη από τη Λυών.

Αρχικά οι ρουμανικές και οι γαλλικές αρχές είχαν δηλώσει πως σήμερα θα επαναπατρίζονταν 79 ρουμάνοι Ρομά.

Οι επαναπατρισμοί αυτοί πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας της λεγόμενης εθελούσιας επιστροφής, η οποία αποτελεί «έναν ειδικό όρο στο γαλλικό διοικητικό δίκαιο», ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Μόλις φτάσουν στην τοποθεσία όπου κατοικούν, οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την κοινωνική επανένταξη (δημαρχία, γραφείο εύρεσης εργασίας κλπ…), θα έρθουν σε επαφή με αυτούς τους πολίτες που επαναπατρίζονται οικειοθελώς», πρόσθεσε το υπουργείο.