Το αλλόκοτο εικονογραφημένο βιβλίο με την ακατανόητη γραφή που ονομάστηκε «Χειρόγραφο Βόινιτς» παραμένει η κορωνίδα των κρυπτογράφων εδώ και τόσους αιώνες.

Όλα είναι εξάλλου παράξενα σε αυτό το βιβλίο, καθώς ούτε συγγραφέα ξέρουμε, ούτε χρονολογία σύνταξης.

Και τώρα κάποιος ισχυρίζεται ότι κατάφερε να το διαβάσει, σε πείσμα τόσων και τόσων κρυπτογράφων που προσπάθησαν και απέτυχαν ανά τους αιώνες. Ακόμα και η περιβόητη ομάδα του Bletchley Park που έσπασε το «Αίνιγμα» των ναζί δεν είχε καταφέρει να το αποκωδικοποιήσει!

vvioodkjhrbferere1

Το χειρόγραφο είχε περιέλθει το 1912 στα χέρια ενός πολωνού συλλέκτη σπάνιων βιβλίων, κάποιου Βίλφριντ Βόινιτς, και έκτοτε έχουν διατυπωθεί οκάδες υποθέσεις για τα πώς και τα γιατί, καμία δεν ήταν πάντως αρκούντως πειστική ώστε να προκριθεί. Πιστεύεται ωστόσο πως είναι γραμμένο στη Βόρεια Ιταλία κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

Πλέον μια ομάδα βρετανών επιστημόνων που εργάζονται στο καναδικό Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα μάς λένε πως το χειρόγραφο είναι γραμμένο σε παραλλαγή της εβραϊκής γλώσσας. Όπως μεταδίδει η «Metro», ο υπεύθυνος της μελέτης Greg Kondrak πιστεύει πως η πρώτη πρόταση του μυστηριώδους κειμένου λέει: «Αυτή έκανε προτάσεις στον ιερέα, τον άντρα του σπιτιού και εμένα και τον λαό».

vvioodkjhrbferere3

Όπως δήλωσε ο επιστήμονας: «Έχουμε μια πρόταση που έχει να κάνει με τη γραμματική και μπορείς να τη μεταφράσεις. Είναι μια παράξενη πρόταση για να ξεκινάς το χειρόγραφό σου, αλλά βγάζει ολότελα νόημα».

Η ομάδα χρησιμοποίησε λογισμικό μετάφρασης και στατιστικά προγράμματα για να αποκωδικοποιήσει αυτή την πρώτη πρόταση, για την οποία μας λέει ο Kondrak ότι είναι κατά 97% σίγουροι πως αυτό γράφει. Και μας λέει πως έχουν καταφέρει να διακρίνουν λέξεις όπως «γεωργός», «φως» και «αέρας» και πιστεύει πως κάποια αυθεντία στα εβραϊκά θα μπορέσει να διαβάσει περαιτέρω το χειρόγραφο. Αφού το 80% του κειμένου είναι, όπως διατείνεται, γραμμένο στα εβραϊκά.

vvioodkjhrbferere2

Άλλοι πάλι συνεχίζουν να πιστεύουν πως το πλέον περίφημο κρυπτογράφημα όλων των εποχών δεν είναι παρά φάρσα. Μόνο που τόσες και τόσες αναλύσεις μέσω υπολογιστή έχουν υποδείξει συγκεκριμένα μοτίβα που έρχονται και επανέρχονται στο κείμενο, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προσποιηθεί κάποιος στον 15ο αιώνα φτιάχνοντας μια ολότελα πλαστή γραφή…