Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Ρωσίας και του Κατάρ, σχετικά με την πώληση του εξελιγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πρεσβευτή του Κατάρ στην Μόσχα.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ θα πληρώσει 6,8 δισ. ευρώ για την αγορά 24 καταδιωκτικών αεροσκαφών Typhoon, βρετανικής κατασκευής.

Το Κατάρ, που υφίσταται από το καλοκαίρι αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία με τη Βρετανία για την αγορά των καταδιωκτικών αυτών, μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού την οποία συνήψε το εμιράτο από το ξέσπασμα της κρίσης στον Κόλπο, την 5η Ιουνίου.

Το εμιράτο έχει επίσης εκδηλώσει την πρόθεσή του να αγοράσει κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, συνάπτοντας συμβάσεις ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στο Λονδίνο, που διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες δισ. ευρώ για το διαζύγιο.

Την 7η Δεκεμβρίου εξάλλου, η Ντόχα υπέγραψε μια σύμβαση για την αγορά 12 καταδιωκτικών αεροσκαφών Rafale, γαλλικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.