Ο αριθμός των μελών των συμμοριών του ιαπωνικού οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες είναι γνωστές ως γιάκουζα, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα το 1958, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τα μέλη των συμμοριών μειώθηκαν κατά 8.300 σε 70.300 το 2011, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά περίπου 20.000 από το 1992, κατά τις στατιστικές των αρχών.

Η μείωση οφείλεται στις εκστρατείες πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να αποκλείσουν τις συμμορίες από κάθε δραστηριότητα στις πόλεις της χώρας, υποστήριξε η αστυνομία.

Περισσότερες επιχειρήσεις ακυρώνουν συμφωνίες εάν ανακαλύψουν ότι οι εταίροι τους σχετίζονται με τη γιάκουζα, και συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι ότι τα μέλη τους εγκαταλείπουν τις εγκληματικές δραστηριότητες διότι δεν είναι αρκετά προσοδοφόρες, επισήμανε ένα στέλεχος της αστυνομίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji Press.

Ο αριθμός των μελών των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθησαν το 2011 αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις στατιστικές τις οποίες τηρεί η ιαπωνική αστυνομία. Οι κλοπές και απάτες αυξήθηκαν, ενώ οι εκβιασμοί και ο παράνομος τζόγος μειώθηκαν, πρόσθεσαν οι αρχές.