Σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών γίνεται το Νεπάλ και βασικός λόγος γι’ αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, είναι τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

«Αφότου η Ινδία εγκαινίασε πολλές νέες αεροπορικές συνδέσεις οι λαθρέμποροι έστρεψαν το βλέμμα στο Νεπάλ, λόγω της ανεπαρκούς ασφάλειας στο διεθνές αεροδρόμιο Tribhuvan», δήλωσε ο Νάουα Ρατζ Σίλουαλ, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Σίλουαλ οι λαθρέμποροι μεταφέρουν όπιο και ηρωίνη από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν οδικώς και κατόπιν αεροπορικώς στο Νεπάλ. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν βαποράκια για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στην Ινδία και στο εξωτερικό.

Το Αφγανιστάν παράγει πάνω από το 80% του οπίου και της λευκής ηρωίνης που διακινούνται παγκοσμίως, ενώ η αστυνομία στο Νεπάλ αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας.

Πάνω από 30 κιλά ηρωίνης και οπίου κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο και άλλα σημεία της πρωτεύουσας του Νεπάλ τα τελευταία δύο χρόνια. Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών στο Νεπάλ τέθηκε εκτός νόμου μόλις το 1978. Ως τότε η χώρα αποτελούσε προορισμό πολλών χίπις που ταξίδευαν στη χώρα για να καταναλώσουν παραισθησιογόνα χωρίς κανένα περιορισμό.