Οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα ήταν πιο καταστροφικές από αυτές που θα εξαπέλυε το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, την ίδια ώρα που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του Ισραήλ να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία, «είναι προφανές πως θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά πιστεύω πως είναι σαφές ότι αν κάνουν το ίδιο οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες», τόνισε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στη National Journal.

Το Ισραήλ δεν διαθέτει διατρητικές βόμβες MOP, οι οποίες μπορούν να καταστρέφουν εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος (ακόμα και 60 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της γης. Όμως αρκετοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το Ισραήλ έχει ανάλογες δυνατότητες. Το Ισραήλ μπορεί επίσης να μην διαθέτει αεροσκάφη ανεφοδιασμού ώστε να πραγματοποιεί επιθέσεις μακριά από το έδαφός του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv, ο πρόεδρος Ομπάμα πρότεινε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου βόμβες καταστροφής καταφυγίων και αεροσκάφη ανεφοδιασμού μεγάλου βεληνεκούς, με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί αυτήν την χρονιά εναντίον του Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Στην συνέντευξή του ο Πανέτα τόνισε πως ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει «εδώ και πολύ καιρό» σχέδια επιθέσεων εναντίον του Ιράν, αλλά επισήμανε ότι «προτεραιότητα παραμένει η διπλωματία».